Monday, September 27, 2010

Ceettt....!

Erk...boleh tolong jangan tanya mana saya menghilang selama saya tak jenguk blog saya ni? OK. Terima kasih daun keladi. =)

*****

Siapa kata owner blog ni tak ada? Ada lagi lah! Aish..cuma dia konon-konon sangat memberi komitmen pada kerja dia yang lain. Konon je la. Huh.

Korang tahu tak yang aku sekarang tengah berusaha nak cari idea untuk update blog yang korang tengok dari dulu sampai sekarang ni tak ada kemajuan langsung? Teruk betul.


*****

2jam kemudian....

Tiiingg! (sound effect bila idea dah datang). Settle

Aku nak tanya korang. Siapa yang suka tengok tv? Tak ada? Tipu. Aku suka. Nape korang tak suka? 
Kalau aku tanya. Siapa yang suka makan? Tak ada jugak? Bohong.
Dah la. Tak best kalau tanya, pastu aku jawab sendiri. Tak ada feel langsung.

*****

Korang pernah rasa benda yang memalukan korang buat tapi bila korang ingat semula benda tu akan buat korang rasa gelak? Tersenyum sorang-sorang ke? Ada tak? Ada tak? (Kali ni aku nak korang jawab sendiri) 

Jika ada. Sila berkongsi pengalaman anda.
Jika tiada. Sila bersimpati kepada diri anda kerana tak pernah buat perkara yang boleh buat anda sendiri tergelak dan terhibur. (Tetiba rasa bangga sebab aku ada banyak cerita pasal memalukan diri sendiri ni. Heh)

*****

Bukan apa. Tetiba aku teringat suatu kisah time aku sekolah dulu, time pergi camping. Lokasi dekat mana, korang jangan tanya. Aku dah lupa. 

Kisah nya bermula begini. Malam tu turn group aku kena berjaga. So, kitorang decide nak bergilir-gilir. 4 orang tido, 4 orang berjaga.

Time tu, aku selaku konon-konon yang bertanggungjawab tentukan siapa yang perlu berjaga dulu, dan siapa yang perlu tido dulu.  Aku jugak yang kena kejutkan diorang yang tido untuk gantikan tempat kitorang yang berjaga tadi.

Nak diringkaskan, aku yang berjaga dulu. Dalam pukul 3pagi, kena tukar. Kitorang tido. Diorang yang tido tadi tu plak kena berjaga. 

Dijadikan cerita, aku dengan penuh berdedikasi dan penuh rasa bertanggungjawabnya, pergi masuk ke khemah diorang yang sedang nyenyak tido tu untuk kejut dan gantikan tempat kitorang yang dah berjaga dari tadi.

"Bangun-bangun..sekarang turn korang. Kitorang nak tido pulak. Korang pegi jaga kat luar"

"Ermm..." (respon diorang yang dalam keadaan mamai)

"Cepat la bangun..kitorang dah ngantuk ni"

"Sape ni? " (tetiba salah sorang dari 4orang tu buka mata dan tanya kat aku)

= = = => Aku terus keluar dari khemah tu. Terus pergi ke khemah sebelah kejutkan 4orang group aku  untuk bangun dan gantikan tempat kitorang yang berjaga ni.( Sambil di dalam hati berkata, "cett..boleh pulak salah masuk khemah orang lain). Bila diorang dah bangun, kami yang telah menjalankan tugas tadi pun boleh tido dengan lena....

*****

Tamat...tu jela ceritanya.
Erkk..korang nak tahu lagi? Aish..nyesal aku buka cerita tadi.

OK. Sambung.
Esoknya, budak sebelah khemah  (khemah yang aku salah masuk), tanya dekat budak group aku.

"Malam tadi korang ada masuk khemah kitorang tak?"

"Tak ada. Nape?"

"Owh...tak ada apa. Cuma rasa macam ada yang kejut kitorang. Mimpi kot. Sebab penat sangat berjaga malam kelmarin. Sampaikan terasa ada orang suruh berjaga lagi malam semalam. "

"Erm,ok.."



Gambar sekadar hiasan. =)


Aku yang berada tak jauh dari perbualan tu..hanya mampu diam. Nasib baik malam kejadian tu, diorang tengah mamai2, dalam khemah tu pun gelap. So, macam tak perasan sangat pun kalau nak cam muka aku. Time aku silap masuk khemah diorang tu pun, tak ada siapa yang perasan. Sebab aku sorang je ada dekat situ time tu. Haha. Sory la kawan...sampai sekarang, aku tak pernah cerita dengan diorang. Lagipun, aku pun dah lupa diorang tu siapa, sekolah mana. Sebab camping tu dari banyak2 sekolah. Selamat aku. Heh.

Thursday, August 19, 2010

Rasa Yang Mahu Disimpan Hari-Hari (Bahagian 2)



Menunggu dengan penuh rasa kesabaran dan tak pernah rasa bosan.
Akhirnya, kamu hadir dalam hidup kami dengan memberi seribu senyuman buat kami.
Alhamdulillah, Ya Allah..
Kami sekeluarga amat bersyukur kepada Mu.
Kau telah memberikan rezeki yg tidak terhingga kepada kami.
Syukur, Alhamdulillah. =)


(Sempena bulan Ramadhan yg mulia ni..intro pun kena la islamic sikit. Baru lagi bersemangat nak baca.Heh)


*****




Kalau dulu aku dah cerita (Bahagian 1). Sekarang ada la (Bahagian 2) nye pulak. (^.^)

Dulu.
Aku terasa nak lompat bintang.

Sekarang.
Aku dalam mood happy yg melampau bukan setakat terasa nak melompat bintang je, tapi terasa nak amik jugak bintang-bintang yg dekat langit tu pun ada. (punya la nak tunjuk betapa gumbira nya perasaan aku ni) =D



*****


OK.
Sekarang aku speechless.
Hanya mampu ucap " Syukran Ya Allah ".. (",)





Alfiy Hafeez Bin Muhammad Hafiz
18.8.2010






p/s : Makin meriah la family aku beraya tahun ni.Yahoo!! =))

Monday, August 2, 2010

Nak Tahu Tak?

Entah macamane aku dapat idea nak tulis ni.
Konon-konon dengan harapan dapat la bagi sikit kelainan dekat blog aku ni.
Yela. Ramai yg puji blog aku ni banyak betul cerita pasal makanan.
Bila buka blog aku je mesti lapa. Heh.


*****


Entri kali ni aku nak cerita yg menarik-menarik je.

FAKTA MENARIK tu apa?

Suatu FAKTA yg korang tak tau before ni tapi bila dah tau, korang rasa MENARIK.
( Peh. Siap ada definisi. Bangga sekejap. =p )

Nak tahu?
Dunia kita ni sebenarnya banyak sangat something yg betul-betul jadi tapi kita yg tak tahu atau malas nak ambik tahu atau memang tak tahu langsung atau tak pernah terfikir pun pasal tu.


*****


Tak faham?
Contoh nya.



Bila korang bersin sebenarnya semua organ dalam badan korang tak berfungsi termasuklah jantung. Sebab bersin berlaku secara refleks, otot-otot akan menegang. Tapi lepas bersin, semua nya akan berfungsi seperti biasa macam tak ada apa-apa yg berlaku tadi. Ha, menarik kan? (^.^)


Nak yg lagi menarik?

Bersin ialah mekanisme pertahanan tubuh untuk mencegah masuknya zat asing ke dalam tubuh. Bila kita bersin, udara kotor keluar melalui hidung dan mulut dengan kelajuan 161 km/jam. Fuhh..laju betul. Ada lagi yg menarik pasal bersin ni, tapi agak menakutkan.

  • Bersin terlalu kuat, boleh meretakkan tulang rusuk.
  • Menahan dari bersin, boleh menyebabkan pembuluh darah di kepala dan leher pecah.
  • Kalau paksa buka mata time bersin, bola mata boleh terkeluar dari tempatnya.

So, kalau terasa nak bersin, jangan tahan. Bersin lah sepuas hati. =p
Tapi jangan lupa. Dalam Islam, bersin pun ada adab nya sendiri tau. Apa dia? Boleh baca di sini.

* Tetiba teringat kat kawan yg bila dia bersin sangat comel bunyinya. Acum. Acum. Haha.


*****


Apa yg korang tak tahu pasal lelaki dan wanita ?



  • Lelaki lebih mudah mendapat buta warna, iaitu 10 kali ganda berbanding wanita.
  • Wanita mengedipkan matanya dua kali lebih banyak dari lelaki.
  • Lelaki mempunyai tulang yang lebih panjang berbanding wanita. ( Patut lah lelaki selalu tinggi. Huh ).
  • Dari segi psikologi, wanita lebih bersikap mudah mengikut kata hati berbanding lelaki.
  • Seorang lelaki lebih mudah membaca tulisan yg kecil berbanding wanita.
  • Rata-rata wanita tidur lebih lama 1 jam daripada lelaki pada waktu malam.
  • Lelaki sering beri tumpuan kepada aspek fizikal atau kebendaan manakala wanita lebih kepada aspek perasaan dan kemanusiaan. ( Wanita mudah touching. Tengok cerita hindustan je pun dah sedih. Maybe sebab tu selalu dikaitkan dengan suka merajuk. Heh ).
*****

Agak-agak kan, ada tak fakta yg menarik tentang makanan?

*gambar sekadar hiasan*
Saje nak buat korang makin lapa. =p


Nak jugak aku ni cerita pasal makanan kan? Heh.
Tolong lah faham. Makanan dan saya tak boleh dipisahkan. (",)

Fakta menarik yg berkaitan dengan makanan :
  • Buah strawberi adalah satu-satunya buah yg biji atau benihnya berada di luar kulit.
  • Air koko atau coklat menyumbang lebih banyak tenaga berbanding air kopi atau teh. ( Yey! Suka!! )
  • Mengunyah gula-gula getah dapat elakkan menangis semasa kupas bawang.
  • Minyak kacang tanah dapat digunakan untuk membuat lukisan.
  • Warna asal air Coca Cola adalah warna hijau. ( Pelik nya dari hijau jadi hitam. Jangan minum la. =p )
  • Kacang soya memudahkan proses pencernaan.
  • Beras perang mempunyai kalsium yg lebih tinggi berbanding beras putih.



*****


Cukup la tu kan? Kalau korang nak lagi, tunggu aku rajin lagi ye.
OK.
Selamat Jalan. Eh, silap. Selamat Tinggal. =))

Wednesday, July 14, 2010

Bila Sudah Ketagih

Cett..dah bulan 7 ke? Asik lupe je yg aku ni ada blog. Dah dekat 2 bulan aku tak jenguk. Korang, please lah. Ingatkan aku selalu yg aku ni ada blog dan suruh aku rajin update. Huh. Terima Kasih.


*****


Amboi. Sila guna bahasa yg sopan ye.

"Assalamualaikum dan Selamat sejahtera"
(gaya macam pemberita nak mulakan kerja depan tv)


Sekarang.
Sesi imbas kembali.
Last entri 21 May 2010.
Entri sekarang 14 July 2010.
Owh, still dalam tahun yg sama. Takde lah lama sgt aku tak update kan? =p


*****

Maaf la. Saya banyak komitmen lain.
Serious. Saya busy dengan benda ni.
























PLANTS vs ZOMBIES


Apa yg buat aku makin addict?
Sebab ni.
























Kan comel tu.
Aku pun leh jadi gardener yg berjaya tau. Heh. (dengan nada penuh bangga)























Owh..suka nya! (",)
Nak yg lagi comel?

Bila dah pass semua level game ni..
Bunga dengan zombie yg comel tu akan nyanyi! Lagu dia dah la comel jugak.












































Adoii..berapa kali entah aku nak bagitau yg game ni comel. =)




*****


Sebenarnya aku malas nak cerita banyak. Sebab tu aku letak pic je. Kalau korang nak tahu apa yg comel sangat dengan game ni. Korang main lah sendiri. Gerenti, korang boleh jadi addict macam aku. Heh.


Friday, May 21, 2010

Idaman Hati

Siapa orang Jawa atau pun ada keturunan Jawa? Ha, korang suka makan apa? Sambal goreng? Tempe? Lodeh? Pecel Ayam? kurk..kurk...(bunyi perut kelaparan)

Kalau korang bukan orang Jawa mesti korang tak tahu pecel ayam tu apa kan? Tapi ada je orang Jawa macam aku ni yg tak tahu jugak. Tapi tu dulu la. Heh.


Pecel ayam ni SEDAP!!


Pecel ayam sebenarnya nasi putih + ayam goreng + kuah sup + sambal + sayur. Kalau korang tengok, biasa je makanan ni. Cuma yg bagi rasa sedap dan kelainan dekat sambal and kuah sup nya. Kalau sambal nya yummy and spicy, sedap la pecel ayam tu. Tapi aku tak tahu sambal ni sebenarnya sambal apa. Kawan aku kata sambal belacan. Maybe. Tapi yg penting kena dengan cita rasa sedap je. =))


Yummy!! (",)


Makanan ni asal dari negara seberang. Mana lagi kalau tak Indonesia. Sebab tu kebanyakan orang Jawa je yg suka. Tapi ramai jugak yg bukan orang Jawa pun suka. Heh.

Kalau korang nak tahu makanan ni sangat mendapat sambutan tau. Siap ada group dekat facebook lagi. Tak percaya? Buka link ni.


*****


Apa makanan yg memang tak boleh lari dari makanan kegemaran orang Jawa?


T.E.M.P.E


Tempe sebenarnya diperbuat daripada kacang soya. Kalau nak tahu, tempe pun ada kelebihannya tau. Bukan setakat sedap tapi berkhasiat. Ini lah namanya makan mengikut gaya hidup sihat. =)

Disebabkan khasiatnya terlampau banyak. Aku pun jadi malas nak type dekat sini. So, kalau korang nak tahu kelebihan makan tempe ni, korang bacalah sendiri dekat sini atau sana.

Tempe tak sedap? Siapa kata? Tempe ni bukan setakat boleh goreng je tau. Tapi banyak lagi menu yg boleh dipelbagaikan dengan tempe ni. Contoh yg paling senang and aku suka :


Tempe masak kicap


Kicap pun sebenrnya diperbuat daripada kacang soya jugak. Maybe sebab tu la kot bila dimasak dengan tempe buatkan rasaya bertambah sedap!! Kalau tak tahu apa tu kicap and kenapa ada sesetengah orang tak boleh nak makan nasi kalau tak ada kicap, nanti saya cerita dekat entri lain pula ye.

Korang tak pernah makan tempe? Try la rasa. Then, kalau korang pun suka makan tempe, jangan lupa nak like dekat facebook ni. (tetiba promote page ni pulak)

Tapi before tu, pernah terfikir kalau tempe ni dijadikan sebagai nugget?





Erm, teringin nak rasa nugget tempe ni. Macam sedap je. Kalau aku jumpa, mesti aku makan hari-hari agaknya. Tapi ada ke jual dekat sini? Huh.







p/s : Oh, TIDAK!!! Kenapa saya rasa nak makan tempe kicap masakan mak saya sekarang jugak! T__T

Monday, May 17, 2010

Perlu ke Kreatif Kalau Nak Melukis?

Kalau ada yg kata dia tak pernah melukis gambar rumah, itu tipu. Siapa kata dia tak tahu lukis pun itu tipu.




Aku tipu kalau aku kata ni lukisan aku, sebab rumah aku bukan warna kuning. =p



Semua orang tahu lukis. Cuma cantik ke hodoh lukisan yg dilukis tu  je yg membezakan setiap orang. Maybe itu pun boleh membezakan kreativiti seseorang. Korang kreatif tak? Aku tak. Oh, pengakuan jujur betul. T_T 


*****


Zaman sekolah dulu, dah macam-macam yg cuba cikgu aku tolong untuk tambahkan ke-kreativiti-an aku ni. Tapi serious memang aku mengaku aku tak sekreatif kawan-kawan aku time tu. Peh, sakit hati je bila tengok diorang senang-senang dapat A untuk subjek Pendidikan Seni. Tapi aku? Dapat gred B pun belum tentu tau. (nada emosi)

Korang, sudah la tu. Jangan nak mengata aku je. Memang sampai sekarang ni korang jangan sibuk-sibuk nak suruh aku melukis. Kalau nak tahu, lukisan aku lah yg hodoh tu.(-.-)

Nasib baik tu cuma zaman sekolah rendah. Kalau sampai sekarang ni pun aku dipaksa ambil subjek Pendidikan Seni tu mesti aku boleh jadi kreatif kan? Eh, tetiba pulak. Heh.


*****


Eleh.korang pandai lukis ke? ( tetiba rase nak cabar =p )


lukisan buah-buahan tetap menjadi pujaan hati


Sudah. Aku nak pergi practise lukis lagi ni. Siap la korang bila aku dah pandai lukis dengan proper nanti akan aku bagi announcement. Heh. (dengan harapan)


Friday, May 14, 2010

17 Soalan Perlu Dijawab

Aku diberi tanggungjawab untuk jawab soalan-soalan ni. So, korang terpaksa support aku la ye dengan baca entri ni. Pura-pura korang berminat pun takpe la. T__T


Tapi rasanya lebih menarik kalau dimulakan dengan pic ni



Q = Question
&
A = Answer


Yeah!!! Fighting!!


*****


1) Apa yang anda akan buat bila anda tahu kawan anda tikam belakang anda ?
>>> Sampai hati dia tikam aku dari belakang. Aku lagi suka kawan yg tikam dari depan daripada belakang. Sebab kalau dari depan boleh elak kan? Heh. Jauhkan la dari kawan macamni. Tapi nak buat macamne, semua ada perangai masing-masing. Kalau ada pun, harap kawan tu dapat berubah jadi lebih baik. Amin...

2) 7 orang dihati anda ?
>>> 7 orang je? Tak cukup ni. Aku sayang lebih dari tu.








Ha, ramai tu kan? ( pic aku ada sekali sebab aku pun sayang diri sendiri =p )
Family aku ni lagi ramai sebenarnya, tapi tak muat nak letak banyak-banyak dalam ni. Yela, kan aku dah kata tadi aku sayang ramai orang. Heh.

Selain tu, ada lagi yg aku sayang..
Siapa? Mesti la kawan-kawan aku. Even kawan aku yg tikam dari belakang tadi tu pun aku sayang tau. Asalkan nama nya kawan, tak kisah korang ni macamane. Ya, aku sayang korang.

3) Anda rasa anda kacak comel ?
>>> Comel tu apa ye?


Macamni ke?




Ke macamni?




Pingu!! Pingu!! Rindu nak tengok cerita comel tu lagi. (",)


4) Single or taken ?
>>> Eh, kenapa perut berbunyi-bunyi pulak tetiba ni. Saya lupa nak makan tadi. Saya makan dulu la ye. Lapa. Lapa. =p

5) Blog yang mana anda suka ?
>>> Blog yg aku suka baca la. Blog yg boleh buat aku gelak. Boleh buat aku hilang tension. Boleh bagi info dekat aku. Boleh bagi aku rasa seronok. =))


6) Adakah bilik anda kemas setiap hari ?
>>> Setiap hari kena kemas eh? owh..baru tahu. =p


7) Lagu yang terakhir anda dengar ?
>>> The Show by Lenka (sebab tu lagu dalam blog aku. So, tiap kali aku update blog, terpaksa dengar lagu ni)


8) Last text message ?
>>> Bagi kata-kata semangat dekat dia yg baru nak start exam. Fighting!! Berusaha!!

9) Last phone call ?
>>> Call ibu tercinta dengan harapan nak wish Happy Teacher's Day. Tapi rupa-rupanya aku cepat sehari pulak. Ingatkan hari ni 16 Mei. ="(


10) Hari terakhir anda menangis ?
>>> Eh, kawan-kawan dah panggil nak pergi kelas ni. Tak boleh pergi lambat. Kami pelajar cemerlang. Pergi dulu la ye. Tata.


11) List 5 warna kegemaran anda?
>>> Lor..banyak nye warna kegemaran? Kenapa aku ada satu je? ORANGE COLOUR.


12) Orang yang terakhir anda ber'YM' ?
>>> YM tu stand for what? Heh. Since YM aku dah tak betul, aku lupa cara-cara nak ber'YM'. ="(


13) Game yang anda paling suka ?
>>> Merujuk kepada game indoor ke outdoor ek? Sebab aku suka main game apa yg ada dalam laptop aku ni je. Feeding Frenzy dengan Spongebob Collapse.


14) Adakah anda peminat MCR ?
>>> MCR tu My Chemical Romance ke Mak Cik Rosnah? Sebab saya tak minat My Chemical Romance tapi saya minat Mak Cik Rosnah sebab nasi lemak yg dia jual sedap! =))


15) Apa perasaan anda masa jawab tag ini ?
>>> Keliru. Sebab dari tadi asik fikir hari ni aku nak order makanan apa. Any suggestion?


16) Anda rasa tag ini best ?
>>> Lupa pulak yg ni sebenarnya tag. Patut la saya kena jawab. Huh.


17) Tag lagi 10 orang
>>> Boleh tak kalau saya nak tido sekarang? Penat la jawab soalan ni banyak sangat. Selamat Tidur! =p




*****


Untuk pengetahuan semua. Soalan-soalan tadi tu saya dapat dari kawan saya yg telah mengtag saya. Terima kasih ye. Lagi-lagi sebab tag ni disertakan dengan




Fuuyyooo!!! Award tu! Even aku belum layak untuk dapat award macamni sebenarnya. Yela. Aku kan blogger yg pemalas. Mintak maaf jugak sebab aku baru jawab tag ni setelah sekian lama kamu bagi. Anyway, thanks ye kawan.

Wednesday, May 12, 2010

Bila Gigi Bongsu Mula Tumbuh

Gigi..Ohh...Gigi.
Kenapa kau tumbuh?
Aish...

Ha, apa gelak-gelak? Jangan nak mengata je. Tahu la gigi saya comel. Itu mak saya yg puji. Sampaikan tak nak bagi saya pakai pagar besi ( tu bahasa mak saya, maksudnya braces la tu). =p


Tak tahu braces tu apa? Kesian betul.


Contoh braces yg berwarna-warni.


Comel kan? Tapi jangan pandang pada rupa nye yg colouful tu. Korang tahu tak betapa sakitnya pakai braces tu? Memang la nanti akan buat gigi korang paling menawan sampaikan setiap kali senyum mesti sengaja nak tayangkan gigi korang tu. Kalau boleh, 24 hours lah korang nak senyum. =)


Tak semestinya kalau korang tak pakai braces, korang tak boleh nak senyum banyak kali. Bukan semua orang kena pakai pun. Tahu tak harga untuk pakai braces ni mahal. Then, kalau dah pakai kena la lebih manjakan gigi korang tu. Kena rajin jumpa dentist. So, decide la betul-betul kalau teringin nak pakai braces ye.


*****



Aku memang suka buat pendahuluan lari dari tajuk ni. Heh.


Siapa yg dah tumbuh gigi bongsu? Sila angkat tangan sekarang. Kemudian, sila berkongsi pengalaman anda tidak melebihi 250 patah perkataan. Terima kasih.


Sebenarnya pertumbuhan gigi ni pun ada peringkatnya. Pernah dengar gigi susu? Itu tumbuh time kita zaman baby dulu. Tapi kalau korang dah masuk umur 20-an tapi tetiba terasa macam sakit gusi pastu nampak gigi korang dah bertambah bilangannya. Ha, tu dinamakan gigi bongsu mula tumbuh.



wisdom tooth = gigi bongsu


Gigi bongsu ni sebenarnya gigi geraham yg paling hujung sekali. Tapi dia tumbuh lambat sikit. Cara dia nak tumbuh pun sesuka hati je. Ada yg bertuah tapi ada jugak yg tak bertuah.

Bukan apa, sebab ada orang yg tumbuh gigi ni sampai demam, ada yg sampai susah nak buka mulut, tak boleh nak makan, susah nak bercakap and ada jugak sampai dapat cuti sakit dari doktor sebab tak boleh nak pergi kerja or kuliah.


Kesian... ="(




Bagi orang yg bertuah pulak, gigi bongsu ni tumbuh bila pun boleh diorang tak perasan. Tetiba je tengok dah tambah gigi diorang tu. Aish..jealous betul la dengan orang kategori ni. (sebab aku dalam golongan yg tak bertuah tu) T_T




****


Boleh tak kalau nak kata..bila dah tumbuh gigi bongsu makna nya dah dewasa? Heh. Dengan harapan aku jadi semakin dewasa sekarang ni. =))





p/s : Siapa yg belum tumbuh gigi bongsu lagi tu, sila bersiap sedia ye. Good Luck!!
Related Posts with Thumbnails