Wednesday, May 12, 2010

Bila Gigi Bongsu Mula Tumbuh

Gigi..Ohh...Gigi.
Kenapa kau tumbuh?
Aish...

Ha, apa gelak-gelak? Jangan nak mengata je. Tahu la gigi saya comel. Itu mak saya yg puji. Sampaikan tak nak bagi saya pakai pagar besi ( tu bahasa mak saya, maksudnya braces la tu). =p


Tak tahu braces tu apa? Kesian betul.


Contoh braces yg berwarna-warni.


Comel kan? Tapi jangan pandang pada rupa nye yg colouful tu. Korang tahu tak betapa sakitnya pakai braces tu? Memang la nanti akan buat gigi korang paling menawan sampaikan setiap kali senyum mesti sengaja nak tayangkan gigi korang tu. Kalau boleh, 24 hours lah korang nak senyum. =)


Tak semestinya kalau korang tak pakai braces, korang tak boleh nak senyum banyak kali. Bukan semua orang kena pakai pun. Tahu tak harga untuk pakai braces ni mahal. Then, kalau dah pakai kena la lebih manjakan gigi korang tu. Kena rajin jumpa dentist. So, decide la betul-betul kalau teringin nak pakai braces ye.


*****



Aku memang suka buat pendahuluan lari dari tajuk ni. Heh.


Siapa yg dah tumbuh gigi bongsu? Sila angkat tangan sekarang. Kemudian, sila berkongsi pengalaman anda tidak melebihi 250 patah perkataan. Terima kasih.


Sebenarnya pertumbuhan gigi ni pun ada peringkatnya. Pernah dengar gigi susu? Itu tumbuh time kita zaman baby dulu. Tapi kalau korang dah masuk umur 20-an tapi tetiba terasa macam sakit gusi pastu nampak gigi korang dah bertambah bilangannya. Ha, tu dinamakan gigi bongsu mula tumbuh.



wisdom tooth = gigi bongsu


Gigi bongsu ni sebenarnya gigi geraham yg paling hujung sekali. Tapi dia tumbuh lambat sikit. Cara dia nak tumbuh pun sesuka hati je. Ada yg bertuah tapi ada jugak yg tak bertuah.

Bukan apa, sebab ada orang yg tumbuh gigi ni sampai demam, ada yg sampai susah nak buka mulut, tak boleh nak makan, susah nak bercakap and ada jugak sampai dapat cuti sakit dari doktor sebab tak boleh nak pergi kerja or kuliah.


Kesian... ="(




Bagi orang yg bertuah pulak, gigi bongsu ni tumbuh bila pun boleh diorang tak perasan. Tetiba je tengok dah tambah gigi diorang tu. Aish..jealous betul la dengan orang kategori ni. (sebab aku dalam golongan yg tak bertuah tu) T_T




****


Boleh tak kalau nak kata..bila dah tumbuh gigi bongsu makna nya dah dewasa? Heh. Dengan harapan aku jadi semakin dewasa sekarang ni. =))





p/s : Siapa yg belum tumbuh gigi bongsu lagi tu, sila bersiap sedia ye. Good Luck!!

5 comments:

cik qureen said...

gigi bongsu ko tgh tmbh ke... sbr je lar ye yan... sakit x... tym ak dlu siap g pk lg... sbb tym tu xm, ak x thn sgt... huhu...

˙·٠•●♥ t-ha ♥●•٠·˙ said...

eh.. ehh.. sejak bla yan jd dr gigi ni.. wakakkaakakaa...

siap sedialah anda dgn peperangan pertumbuhan gigi bongsu yang sgt t'amt sgt... HAHA

nur hidayah isa said...

sy pkai braces..hehe..warne warni cmtula...

gg bongsu pn tgh tmbuh..tak abes2 lg dy tumbuh..

spOngebOb kUniNg said...

qureen : ha'ah..xabis2 tumbuh dr dlu.skg die ngh tumbuh kt sblh kiri.sakit..tp ko lg cian kna time exm.aq fhm perasaan ko.hehe.

tha : eleh.ko blum kna lg.siap la ko t.sakit tahu x? huu.

hidayah : owh..msti comel pkai braces tu.erm,gg bgsu mmg lmbt tmbuh.tp effect die mmg xleh thn.nway,jgn lupe tulis entri ble dh buka braces nnti tau. =)

Machu said...

aku rsa2 la aku pon tgh musim gg bongsu tmbuh..tp aku xtau r logik ke x coz skrg umuq aku dh nk masyuk 30.haaa..logik?logik?sbb aku check mmg ade gigi asing je ujung2 yg xde la timbul sgt.xla sampai demam tp skt jgk ssh nk mkn, ssh nk ckp..ssh nk tdo..yg plg penting..lenguh2 rahang..

ieda

Related Posts with Thumbnails